Back to Question Center
0

Δοκιμή πλάτους διανομής ερυθρών αιμοσφαιρίων (RDW)

1 answers:
 • Προετοιμασία
 • Αποτελέσματα
 • . ) Προοπτικές

  Τι είναι η εξέταση αίματος RDW;. ) Η δοκιμή αίματος κατανομής ερυθρών αιμοσφαιρίων (RDW) μετρά την ποσότητα της μεταβολής του όγκου και του μεγέθους των ερυθρών αιμοσφαιρίων .

  Χρειάζεστε ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρετε οξυγόνο από τους πνεύμονές σας σε κάθε μέρος του σώματός σας. Οτιδήποτε εκτός του φυσιολογικού εύρους στο πλάτος ή τον όγκο των ερυθρών αιμοσφαιρίων υποδεικνύει ένα πιθανό πρόβλημα με την σωματική λειτουργία που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει το οξυγόνο που φθάνει σε διάφορα μέρη του σώματός σας. Ωστόσο, με ορισμένες ασθένειες, ίσως έχετε ακόμα ένα κανονικό RDW - south america holiday destinations.

  Τα φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια διατηρούν ένα τυπικό μέγεθος 6 έως 8 μικρόμετρα (μm) σε διάμετρο. Αν τα κελιά είναι μεγαλύτερα, οι τιμές των εξετάσεων αίματος RDW θα έχουν υψηλότερους αριθμούς. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών, αναιμία ή άλλη υποκείμενη πάθηση.

  Οφέλη
  Γιατί είναι το RDW.

  Η εξέταση RDW χρησιμοποιείται για τη διάγνωση των τύπων αναιμίας και άλλων ιατρικών παθήσεων όπως:

  • θαλασσαιμίες. ), οι οποίες είναι κληρονομικές διαταραχές του αίματος που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αναιμία
  • σακχαρώδης διαβήτης
  • καρδιακές παθήσεις
  • .
  • καρκίνο

  Η δοκιμή αυτή εκτελείται συνήθως ως μέρος ενός πλήρους αίματος (CBC) . Η ΚΓΚ καθορίζει τους τύπους και τον αριθμό των κυττάρων του αίματος και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά του αίματός σας, όπως μετρήσεις αιμοπεταλίων, ερυθρών αιμοσφαιρίων και λευκών αιμοσφαιρίων. Αυτές οι δοκιμές συμβάλλουν στον προσδιορισμό της γενικής σας κατάστασης υγείας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στη διάγνωση λοίμωξης ή άλλων ασθενειών.

  Οι γιατροί μπορούν επίσης να εξετάσουν τη δοκιμή RDW ως μέρος μιας ΚΓΚ εάν έχετε:

  • αναιμία συμπτώματα όπως ζάλη .
  • ένα ιστορικό οικογενειακό ιστορικό ή
  • έλλειψη βιταμίνης. μια διαταραχή του αίματος , όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • σημαντική απώλεια αίματος από χειρουργική επέμβαση ή τραύμα
  • .
  • μια χρόνια ασθένεια όπως το HIV ή το AIDS
  .

  .

  Πριν από μια εξέταση αίματος RDW, μπορεί να σας ζητηθεί γρήγορα , ανάλογα με τις άλλες αιματολογικές εξετάσεις που έχει παραγγείλει ο γιατρός σας. Ο γιατρός σας θα σας παράσχει οποιεσδήποτε ειδικές οδηγίες πριν από τη δοκιμή σας.

  Η ίδια η δοκιμή δεν διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά. Ένας γιατρός ή φλεβοτομή θα πάρει ένα δείγμα του αίματός σας από μια φλέβα και θα το αποθηκεύσει σε ένα σωληνάριο. Μόλις γεμίσει το δείγμα αίματος, αφαιρείται η βελόνα και εφαρμόζεται πίεση και ένας μικρός επίδεσμος πάνω από την περιοχή εισόδου για να σταματήσει η αιμορραγία. Στη συνέχεια, ο σωλήνας αίματος θα σταλεί σε εργαστήριο για έλεγχο.

  Εάν η αιμορραγία της βελόνας συνεχίζεται για αρκετές ώρες, επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό.

  Αποτελέσματα .

  A το κανονικό εύρος για το πλάτος κατανομής των ερυθροκυττάρων είναι 11. 9 έως 15. 5 τοις εκατό σε ενήλικα θηλυκά και 11. 8 έως 15. 6 τοις εκατό σε ενήλικα αρσενικά. Αν σκοράρετε έξω από αυτό το εύρος, θα μπορούσατε να έχετε μια ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών , μόλυνση ή άλλη διαταραχή. Ωστόσο, ακόμη και σε κανονικά επίπεδα RDW, μπορεί να έχετε ακόμα ιατρική κατάσταση.

  Για να λάβετε μια σωστή διάγνωση, ο γιατρός σας πρέπει να εξετάσει άλλες εξετάσεις αίματος - όπως ο έλεγχος μέσου σωματικού όγκου (MCV), ο οποίος είναι επίσης μέρος μιας ΚΓΚ - για να συνδυάσει αποτελέσματα και να παρέχει μια ακριβή σύσταση θεραπείας.

  Εκτός από τη βοήθεια επιβεβαίωσης μιας διάγνωσης σε συνδυασμό με άλλες δοκιμές, τα αποτελέσματα RDW μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του τύπου αναιμίας που μπορεί να έχετε.

  Υψηλά αποτελέσματα

  Αν το RDW σας είναι πολύ υψηλό, θα μπορούσε να είναι ένδειξη έλλειψης θρεπτικών συστατικών, όπως έλλειψη σιδήρου, φολικού οξέος ή βιταμίνης Β-12. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια φυλλικού οξέος ή βιταμίνης Β-12.

  Επιπλέον, μπορεί να έχετε μικροκυτταρική αναιμία, η οποία είναι ανεπάρκεια κανονικών ερυθρών αιμοσφαιρίων και τα ερυθροκύτταρα σας θα είναι μικρότερα από το κανονικό. Η αναιμία της ανεπάρκειας του σιδήρου είναι μια κοινή αιτία μικροκυτταρικής αναιμίας.

  Για να βοηθήσετε στην σωστή διάγνωση αυτών των καταστάσεων, ο γιατρός σας θα εκτελέσει μια εξέταση CBC και θα συγκρίνει τα τμήματα δοκιμής RDW και MCV για να μετρήσει τον όγκο των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας.

  Ένα υψηλό MCV με υψηλό RDW συμβαίνει σε ορισμένες μακροκυτταρικές αναιμίες. Ένα χαμηλό MCV με υψηλό RDW συμβαίνει σε μικροκυτταρικές αναιμίες. Εάν παίρνετε ένα κανονικό RDW με χαμηλό MCV, μπορεί να έχετε μια αναιμία που προκύπτει από μια χρόνια ασθένεια, όπως αυτή που προκαλείται από τη χρόνια νεφρική νόσο.

  Εάν το αποτέλεσμα RDW είναι φυσιολογικό αλλά έχετε υψηλό MCV, μπορεί να έχετε απλαστική αναιμία . Αυτή είναι μια διαταραχή του αίματος στην οποία ο μυελός των οστών σας δεν παράγει αρκετά κύτταρα του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

  .

  Η αναιμία είναι μια κατάσταση που μπορεί να θεραπευθεί, αλλά μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές εάν δεν γίνει σωστά η διάγνωση και θεραπεία. Μια εξέταση αίματος RDW μπορεί να σας βοηθήσει να επιβεβαιώσετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων για διαταραχές του αίματος και άλλες καταστάσεις όταν συνδυάζονται με άλλες εξετάσεις. Ωστόσο, ο γιατρός σας πρέπει να λάβει μια διάγνωση πριν σας παρουσιάσει επιλογές θεραπείας.

  Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει συμπληρώματα βιταμινών , φάρμακα ή διαιτητικές αλλαγές .

  Εάν αρχίσετε να εμφανίζετε τυχόν ακανόνιστα συμπτώματα μετά την εξέταση αίματος RDW ή την έναρξη της θεραπείας, καλέστε αμέσως το γιατρό σας.

  April 5, 2018