Back to Question Center
0

Οστά λένε την ιστορία της υποτέλειας πριν από τη γενοκτονία της Βοσνίας

1 answers:

. Τα θύματα της γενοκτονίας στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στη Βοσνία είχαν τη δυνατότητα να υποφέρουν πολύ πριν από τη σφαγή των Σερβοβόσνιων δυνάμεων, σύμφωνα με νέα μελέτη των οστών από τους μαζικούς τάφους στην περιοχή.

- tartu rehvivahetus.

. Τα οστά των θυμάτων είναι σημαδεμένα με προειδοποιητικά σημάδια χρόνιας ασθένειας και γενετικές ανωμαλίες, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτός ο πληθυσμός βοσνιακών μουσουλμάνων υπέφερε από έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης πολύ πριν από τη βίαιη σύγκρουση στη Βοσνία.

.

. "Είχαν περιθωριοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα", δήλωσε η ερευνητής Ann Ross, ανθρωπολόγος στο κρατικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, στο LiveScience. "Είχαν πολύ κακή υγειονομική περίθαλψη Για παράδειγμα, υπήρχαν μερικά άτομα που είχαν σημαντικές λοιμώξεις στο αυτί που είχαν προκαλέσει ακόμη και την καταστροφή των οστών .. Προφανώς, αυτό μου έλεγε ότι δεν είχαν καν. πρόσβαση στα αντιβιοτικά που θα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα ».

.

. Ο Ross δήλωσε ότι η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εντοπίσουν περιθωριοποιημένους πληθυσμούς οι οποίοι κινδυνεύουν να στραφούν εναντίον τους. [Διαβάστε: Η ιστορία της ανθρώπινης επίθεσης ]

.

. "Αυτή είναι η πρώτη φορά που η πραγματική υγεία ενός πληθυσμού έχει μετρηθεί σε θύματα γενοκτονίας", ανέφερε ο Ross, επισημαίνοντας ότι οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για γενοκτονία είναι συχνά ανεκδοτοί.

.

. Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο τεύχος του φθινοπώρου του περιοδικού "Εγκληματολογική επιστήμη πολιτική και διαχείριση.

.

. Θυμωμένα οστά

.

. Τον Ιούλιο του 1995, οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις πολιορκούσαν την πόλη της Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Ο «εθνικός καθαρισμός» ή η εξαναγκαστική απομάκρυνση Βόσνιων Μουσουλμάνων είχε ήδη αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια, με πολλούς κρατούμενους ή αναγκασμένους να εγκαταλείψουν κατοικίες που καταστράφηκαν από Σερβικά στρατεύματα. Στις 11 Ιουλίου, η Σρεμπρένιτσα έπεσε. Μετά από αυτό, περίπου 8.000 μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια απομονώθηκαν από τις οικογένειές τους και εκτελέστηκαν . Το 2004 στη Χάγη, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία δήλωσε τι συνέβη στη Σρεμπρένιτσα ως γενοκτονία.

.

. Ο Ross συμμετείχε το 1997 μετά τη σφαγή, κάνοντας αρκετές εκδρομές στην περιοχή για να βοηθήσει στην αναγνώριση σωμάτων που τραβήχτηκαν από μαζικούς τάφους . Βοήθησε επίσης να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με αδιευκρίνιστα σύνολα απομεινάρια, εκ των οποίων υπάρχουν περισσότερα από 1.000.

.

. "Ενώ συγκέντρωσα πληροφορίες για αυτή τη βάση δεδομένων, παρατήρησα ότι υπήρχαν πολλές ανωμαλίες ορατές σε αυτούς τους σκελετούς που ήταν ασυνήθιστες για τις ανεπτυγμένες χώρες", δήλωσε ο Ross. Στην πραγματικότητα, το 35% των 142 μη αναγνωρισμένων βοσνιακών φορέων που εξετάστηκαν για τη μελέτη έδειξε σημάδια είτε γενετικών ελαττωμάτων είτε επίκτητων προβλημάτων υγείας. Υπήρχαν λοιμώξεις του αυτιού και στοιχεία φλεγμονής των οστών. Έξι άτομα είχαν σπίνα bifida occulta, μια συγγενή κατάσταση στην οποία η σπονδυλική στήλη δεν συγχωνεύεται σωστά. Η κατάσταση αυτή προκαλείται συχνά από έλλειψη φολικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μητέρες των θυμάτων γενοκτονίας είχαν υποφέρει από κακή διατροφή πριν από τη σφαγή. [Διαβάστε: Οι 10 χειρότερες κληρονομικές καταστάσεις ]

.

. Ο Ross συγκέντρωσε αυτές τις πληροφορίες, ελπίζοντας ότι θα βοηθούσε στην αναγνώριση. Αργότερα, κατά τη γνώμη της, είδε τον πρόδρομο της γενοκτονίας στα κόκαλα των θυμάτων.

.

. "Είναι πολύ συναισθηματικό, γιατί κοιτάζετε την ιστορία ενός ανθρώπου όταν κοιτάτε τα οστά", δήλωσε ο Ross. "Και σας λένε μια ιστορία, που σας λένε ότι η ζωή τους δεν ήταν τόσο μεγάλη για να ξεκινήσετε, δεν ήταν υγιείς και πολλοί από αυτούς υπέφεραν από πράγματα που μπορούσαν να αποφευχθούν."

.

. Πρόληψη της γενοκτονίας

.

. Η κακή υγεία υποδηλώνει έλλειψη σεβασμού και φροντίδας για μια ομάδα ανθρώπων, αλλά υπάρχουν και άλλα σημάδια πιθανής γενοκτονίας. Μετά το γεγονός, οι δολοφόνοι συνήθως αρνούνται ότι έγινε γενοκτονία. Ωστόσο, οι επιστημονικές αποδείξεις για την περιθωριοποιημένη υγεία των θυμάτων πρέπει να ωθήσουν τη διεθνή κοινότητα στη δράση, δήλωσε ο Ross.

.

. "Οι κυβερνητικές υπηρεσίες αργούν να ονομάζουν γενοκτονία αυτές τις καταστάσεις, διότι αυτό σημαίνει συμμετοχή», είπε ο Ross. "Έτσι λοιπόν, αντί να μπαίνουμε και να ενεργούμε μετά από το γεγονός στην ταυτοποίηση των ατόμων, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι και να δοκιμάσουμε πραγματικά προληπτικά μέτρα προτού συμβεί αυτό."

.

. Μπορείτε να ακολουθήσετε LiveScience ανώτερος συγγραφέας Stephanie Pappas στο Twitter @sipappas . Παρακολουθήστε το LiveScience για τα πιο πρόσφατα επιστημονικά νέα και ανακαλύψεις στο Twitter @livescience και on . .

April 6, 2018