Back to Question Center
0

«Απλά μια Θεωρία»: 7 Λέξεις που χρησιμοποιούνται κατά γράμμα

1 answers:

. Υπόθεση. Θεωρία. Νόμος - online car appraisal. Αυτές οι επιστημονικές λέξεις γίνονται συνηθισμένες σε τακτά χρονικά διαστήματα, όμως το ευρύ κοινό συνήθως παίρνει λάθος το νόημά του.

.

. Τώρα, ένας επιστήμονας υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι πρέπει να καταργήσουν εντελώς αυτές τις παρεξηγημένες λέξεις εντελώς και να τις αντικαταστήσουν με τη λέξη «μοντέλο». Αλλά αυτές δεν είναι οι μόνες λέξεις επιστήμης που προκαλούν πρόβλημα και απλώς αντικαθιστώντας τις λέξεις με άλλους θα οδηγήσουν απλώς σε. νέους, ευρέως παρεξηγημένους όρους, αρκετοί άλλοι επιστήμονες είπαν.

.

. "Μια λέξη όπως η« θεωρία »είναι ένας τεχνικός επιστημονικός όρος», δήλωσε ο Michael Fayer, χημικός στο πανεπιστήμιο του Stanford. "Το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι κατανοούν εσφαλμένα το επιστημονικό τους νόημα δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να το χρησιμοποιούμε. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε καλύτερη επιστημονική εκπαίδευση ."

.

. Από τη "θεωρία" ως τη "σημαντική", υπάρχουν επτά επιστημονικές λέξεις που συχνά χρησιμοποιούνται κατάχρηση.

.

. 1. Υπόθεση

.

. Το ευρύ κοινό καταστρατηγεί τόσο ευρέως την υπόθεση , τη θεωρία και το νόμο ότι οι επιστήμονες πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους, γράφει ο φυσικός Rhett Allain του Πανεπιστημίου της Νοτιοανατολικής Λουιζιάνας σε μια θέση blog στην ενσύρματη επιστήμη. [ Amazing Science: 25 γεγονότα διασκέδασης ]

.

. "Δεν νομίζω ότι σε αυτό το σημείο αξίζει να σώσουμε αυτά τα λόγια", δήλωσε ο Allain στο LiveScience.

.

. Μια υπόθεση είναι μια προτεινόμενη εξήγηση για κάτι που μπορεί πραγματικά να δοκιμαστεί. Αλλά "αν ρωτάς κάποιον ποια είναι η υπόθεση, απλά λένε αμέσως" εκπαιδευμένη εικασία ", είπε ο Allain.

.

. 2. Απλά μια θεωρία;

.

. Οι αρνητές της αλλαγής του κλίματος και οι δημιουργοί έχουν αναπτύξει τη λέξη "θεωρία" για να θέσουν υπό αμφισβήτηση την αλλαγή του κλίματος και την εξέλιξη.

.

. "Είναι σαν να μην ήταν αλήθεια επειδή είναι απλώς μια θεωρία", δήλωσε ο Allain.

.

. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι μια συντριπτική πλειάδα αποδεικτικών στοιχείων υποστηρίζει τόσο την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο όσο και τη θεωρία της εξέλιξης του Darwin .

.

. Μέρος του προβλήματος είναι ότι η λέξη «θεωρία» σημαίνει κάτι πολύ διαφορετικό στη γλώσσα απ 'ότι στην επιστήμη: Η επιστημονική θεωρία είναι μια εξήγηση μιας πτυχής του φυσικού κόσμου που έχει τεκμηριωθεί με επαναλαμβανόμενα πειράματα. ή δοκιμές. Αλλά με τον μέσο όρο Jane ή Joe, μια θεωρία είναι απλώς μια ιδέα που ζει στο κεφάλι κάποιου, και όχι μια εξήγηση που βασίζεται σε πειράματα και δοκιμές.

.

. 3. Μοντέλο

.

. Ωστόσο, η θεωρία δεν είναι η μόνη επιστημονική φράση που προκαλεί πρόβλημα. Ακόμα και ο προτιμώμενος όρος του Allain να αντικαταστήσει την υπόθεση, τη θεωρία και το νόμο - «μοντέλο» - έχει τα προβλήματά του. Η λέξη δεν αναφέρεται μόνο σε αυτοκίνητα παιχνιδιών και περιπατητές διαδρόμων, αλλά σημαίνει και διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς. Ένα μοντέλο κλίματος διαφέρει πολύ από ένα μαθηματικό μοντέλο, για παράδειγμα.

.

. "Οι επιστήμονες σε διάφορους τομείς χρησιμοποιούν τους όρους αυτούς διαφορετικά ο ένας από τον άλλο", γράφει ο John Hawks, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο LiveScience. «Δεν νομίζω ότι το« μοντέλο »βελτιώνει τα θέματα, έχει μια εμφάνιση στερεότητας στη φυσική αυτή τη στιγμή κυρίως λόγω του Τυποποιημένου Μοντέλου, αντίθετα, στη γενετική και την εξέλιξη, τα« μοντέλα »χρησιμοποιούνται πολύ διαφορετικά». Το μοντέλο είναι η κυρίαρχη θεωρία που διέπει τη φυσική των σωματιδίων.)

.

. 4. Σκεπτικός

.

. Όταν οι άνθρωποι δεν δέχονται τις κλιματικές αλλαγές που προκαλούνται από τον άνθρωπο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης περιγράφουν συχνά εκείνα τα άτομα ως " κλιματικούς σκεπτικιστές" . "Αλλά αυτό μπορεί να τους δώσει υπερβολική πίστωση, ο Michael Mann, κλινικός επιστήμονας στο κρατικό πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια,. έγραψε σε ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

.

. "Η απλή άρνηση της επικρατούσας επιστήμης βασισμένης σε αδύναμες, άκυρες και πολύ συχνά επικριθείσες από την ημερήσια διάταξη κριτικές της επιστήμης δεν είναι καθόλου σκεπτικισμός. Είναι αντιπαράθεση .. ή άρνηση", δήλωσε ο Mann στο LiveScience.

.

. Αντ 'αυτού, οι πραγματικοί σκεπτικιστές είναι ανοιχτοί σε επιστημονικά στοιχεία και είναι πρόθυμοι να το αξιολογήσουν ομοιόμορφα.

.

. "Όλοι οι επιστήμονες πρέπει να είναι σκεπτικιστές. Ο πραγματικός σκεπτικισμός είναι, όπως το περιέγραψε ο Carl Sagan, ο« αυτορυθμιζόμενος μηχανισμός »της επιστήμης», δήλωσε ο Mann.

.

. 5. Φύση εναντίον.

.

. "Αυτό είναι κάτι που οι σύγχρονοι εξελικτικοί περιμένουν," είπε ο Kruger στο LiveScience.

.

. Τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τα ανθρώπινα όντα, αλλά και οι επιγενετικές αλλαγές. Αυτές οι τροποποιήσεις αλλάζουν ποια γονίδια ενεργοποιούνται και είναι τόσο κληρονομικά και εύκολα επηρεασμένα από το περιβάλλον. Το περιβάλλον που διαμορφώνει την ανθρώπινη συμπεριφορά μπορεί να είναι οτιδήποτε από τα χημικά που εκτίθεται το έμβρυο στη μήτρα στο μπλοκ που ένα άτομο μεγάλωσε στο είδος της τροφής που έτρωγε ως παιδί, είπε ο Kruger. Όλοι αυτοί οι παράγοντες αλληλεπιδρούν με βρώμικο, απρόβλεπτο τρόπο.

.

. 6. Σημαντικό

.

. Μια άλλη λέξη που ορίζει τα δόντια των επιστημόνων στην άκρη είναι "σημαντική".

.

. "Αυτή είναι μια τεράστια λέξη νυφίτσας. Σημαίνει στατιστικά σημαντική ή σημαίνει σημαντικό;". δήλωσε ο Michael O'Brien, κοσμήτορας του Κολλεγίου Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μιζούρι.

.

. Στις στατιστικές, κάτι είναι σημαντικό αν μια διαφορά είναι απίθανο να οφείλεται σε τυχαίες πιθανότητες. Αλλά αυτό μπορεί να μην μεταφράζεται σε μια σημαντική διαφορά, για παράδειγμα, συμπτώματα κεφαλαλγίας ή IQ.

.

. 7. Φυσικό

.

. Το "φυσικό" είναι ένα άλλο bugaboo για τους επιστήμονες. Ο όρος έχει γίνει συνώνυμος με το να είσαι ενάρετος, υγιής ή καλός. Αλλά δεν είναι όλα τα τεχνητά ανθυγιεινά και δεν είναι όλα φυσικά καλά για εσάς .

.

. "Το ουράνιο είναι φυσικό και αν το κάνετε αρκετό, τότε θα πεθάνετε", είπε ο Kruger.

.

. Το φυσικό αδελφό "οργανικό" έχει επίσης ένα προβληματικό νόημα, είπε. Ενώ η βιολογική μέθοδος απλώς σημαίνει "ανθρακούχο" με βάση τους επιστήμονες, ο όρος χρησιμοποιείται τώρα για να περιγράψει τα ροδάκινα χωρίς φυτοφάρμακα και τα βαμβακερά φύλλα υψηλής ποιότητας.

.

. Κακή εκπαίδευση

.

. Αλλά αν και αυτές οι λέξεις μπορεί να είναι λανθασμένες, το πραγματικό πρόβλημα, λένε οι επιστήμονες, είναι ότι οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αυστηρή επιστημονική εκπαίδευση στο γυμνάσιο και στο γυμνάσιο. Ως αποτέλεσμα, το κοινό δεν καταλαβαίνει πώς διαμορφώνονται οι επιστημονικές εξηγήσεις , δοκιμάζονται και γίνονται αποδεκτές.

.

. Επιπλέον, ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να μην έχει εξελιχθεί για να κατανοήσει διαισθητικά βασικές επιστημονικές έννοιες όπως οι υποθέσεις ή οι θεωρίες, είπε ο Kruger.

.

. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν διανοητικές συντομεύσεις για να κατανοήσουν την κακοφωνία των πληροφοριών που παρουσιάζονται κάθε μέρα.

.

. Μία από αυτές τις τάσεις είναι να κάνουμε μια «δυαδική διάκριση ανάμεσα σε κάτι που είναι αληθινό με απόλυτη έννοια και κάτι που είναι ψεύτικο ή ψέμα», είπε ο Kruger. «Με την επιστήμη, είναι κάτι περισσότερο από ένα συνεχές. Βάζουμε συνεχώς την κατανόησή μας.»

.

. Ακολουθήστε τον Tia Ghose στο Twitter @ tiaghose . Ακολουθήστε LiveScience @livescience . ) & amp;. Google+ . Αρχικό άρθρο σχετικά με LiveScience. com

1 week ago