Back to Question Center
0

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Υπέρταση Portal

1 answers:
 • Αιτίες
 • Παράγοντες κινδύνου
 • (.
 • Θεραπεία
 • Επιπλοκές . )
 • Πρόληψη
 • Α και Α
 • .
  Επισκόπηση

  Η φλεβική φλέβα μεταφέρει αίμα από το στομάχι σας, το πάγκρεας και άλλα πεπτικά όργανα στο ήπαρ σας. Διαφέρει από άλλες φλέβες, οι οποίες φέρουν όλοι αίμα στην καρδιά σας.

  Το ήπαρ παίζει σημαντικό ρόλο στην κυκλοφορία σας - multivitamin power health. Απομακρύνει τις τοξίνες και άλλα απορρίμματα που τα πεπτικά όργανα έχουν εναποθέσει στην κυκλοφορία του αίματός σας. Όταν η αρτηριακή πίεση στην πύλη της πύλης είναι πολύ υψηλή, έχετε πυλαία υπέρταση.

  Η υπέρταση της πυλαίας μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή, αν και μπορεί να θεραπευθεί εάν διαγνωστεί έγκαιρα. Ωστόσο, δεν είναι πάντοτε εύκολο να γίνει διάγνωση. Συνήθως, λαμβάνετε ειδοποίηση για την κατάσταση όταν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε συμπτώματα.

  Γρήγορο γεγονός

  Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο από την καρδιά σας στα όργανα, τους μυς και άλλους ιστούς. Οι φλέβες φέρνουν το αίμα πίσω στην καρδιά σας, εκτός από την πυλαία φλέβα, η οποία μεταφέρει αίμα στο ήπαρ σας.

  Συμπτώματα

  . Η γαστρεντερική αιμορραγία είναι συχνά το πρώτο σημάδι της πυλαίας υπέρτασης. Τα μαύρα κόπρανα μπορεί να είναι σημάδι γαστρεντερικής αιμορραγίας. Μπορεί επίσης να δείτε πραγματικά αίμα στα κόπρανα σας.

  Ένα άλλο σύμπτωμα είναι ασκίτης , που είναι μια συσσώρευση υγρού στην κοιλιά σας. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η κοιλιά σας γίνεται όλο και μεγαλύτερη λόγω του ασκίτη. Η κατάσταση μπορεί επίσης να προκαλέσει κράμπες, φούσκωμα και δυσκολία στην αναπνοή.

  Επίσης, η παραμέληση ή η σύγχυση μπορεί να οφείλεται σε ένα πρόβλημα κυκλοφορίας που σχετίζεται με το συκώτι σας.

  Αιτίες (. 5)
  Αιτίες

  Η κύρια αιτία της πυλαίας υπέρτασης είναι κίρρωση . Αυτό είναι ένα σημάδι του ήπατος. Μπορεί να προκύψει από κατάχρηση αλκοόλ ή από ασθένεια, όπως η ηπατίτιδα . Κάθε φορά που το ήπαρ σας βλάπτεται, προσπαθεί να θεραπευτεί. Αυτό προκαλεί το σχηματισμό ουλώδους ιστού. Πολύ μεγάλο ουλώδες καθιστά δυσκολότερο για το συκώτι σας να κάνει τη δουλειά του.

  Άλλες αιτίες κίρρωσης περιλαμβάνουν:

  • μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο
  • συσσώρευση σιδήρου στο σώμα σας
  • κυστική ίνωση. 6)
  • ανεπαρκώς ανεπτυγμένες χολικές σωληνώσεις
  • λοιμώξεις του ήπατος
  • αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα, όπως η μεθοτρεξάτη . κανονικά λεία εσωτερικά τοιχώματα της φλεβικής φλέβας για να γίνουν ακανόνιστα. Αυτό μπορεί να αυξήσει την αντίσταση στη ροή του αίματος. Ως αποτέλεσμα, η αρτηριακή πίεση στην πύλη της πύλης αυξάνεται.

   Ένας θρόμβος αίματος μπορεί επίσης να σχηματιστεί στην πυλαία φλέβα. Αυτό μπορεί να αυξήσει την πίεση της ροής του αίματος στα τοιχώματα του αιμοφόρου αγγείου.

  Παράγοντες κινδύνου
  . 49) Τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο κίρρωσης παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο πυλαίας υπέρτασης. Εάν έχετε μακρά ιστορία κατάχρησης αλκοόλ, αντιμετωπίζετε υψηλότερο κίνδυνο κίρρωσης. Υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος ηπατίτιδας αν ισχύει κάποιο από τα ακόλουθα:

  • Χρησιμοποιείτε βελόνες για την ένεση ναρκωτικών.
  • Έχετε δεχθεί τατουάζ ή τρυπήματα σε ανθυγιεινές συνθήκες.
  • Εργάζεστε σε ένα μέρος όπου μπορεί να έχετε έρθει σε επαφή με μολυσμένες βελόνες ή μολυσμένο αίμα.
  • Έχετε λάβει μετάγγιση αίματος πριν από το 1992.
  • Η μητέρα σας είχε ηπατίτιδα.
  • Έχετε απροστάτευτο σεξ με πολλούς συνεργάτες.

  Διάγνωση (. 47)
  Διάγνωση

  Η υπέρταση της πυλαίας είναι δύσκολο να διαγνωστεί εάν τα συμπτώματα δεν είναι προφανή. Προβολές όπως το υπερηχογράφημα doppler είναι χρήσιμες. Ένας υπερηχογράφος μπορεί να αποκαλύψει την κατάσταση της πυλαίας φλέβας και πώς το αίμα ρέει μέσα από αυτό. Εάν ένας υπέρηχος είναι ασαφής, μπορεί να είναι χρήσιμη μία CT CT ανίχνευση .

  Μια άλλη μέθοδος διαλογής που χρησιμοποιείται ευρύτερα είναι η μέτρηση της ελαστικότητας του ήπατος και του περιβάλλοντος ιστού. Η κακή ελαστικότητα υποδηλώνει την παρουσία ασθένειας.

  Εάν έχει εμφανιστεί γαστρεντερική αιμορραγία, πιθανόν να υποβληθείτε σε μια ενδοσκοπική εξέταση . Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση μιας λεπτής, ευέλικτης συσκευής με μια κάμερα στο ένα άκρο που επιτρέπει στον γιατρό σας να βλέπει εσωτερικά όργανα.

  Η αρτηριακή πίεση της φλεβικής φλέβας μπορεί να προσδιοριστεί με την εισαγωγή ενός καθετήρα εφοδιασμένου με συσκευή παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης σε μια φλέβα στο ήπαρ σας και τη λήψη μιας μέτρησης.

  Θεραπεία

  .

  Φάρμακα όπως βήτα-αναστολείς είναι επίσης σημαντικά για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση και να χαλαρώσετε τα αιμοφόρα αγγεία σας. Άλλα φάρμακα, όπως η προπρανολόλη και το ισοσορβίδιο, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της πίεσης και στην πύλη της πύλης. Μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο περισσότερης εσωτερικής αιμορραγίας.

  Εάν αντιμετωπίζετε ασκίτη, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα διουρητικό για να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων υγρών στο σώμα σας. Το νάτριο πρέπει επίσης να περιορίζεται αυστηρά για να συμβάλει στη μείωση της κατακράτησης υγρών.

  Μια θεραπεία που ονομάζεται σκληροθεραπεία ή ταινία χρησιμοποιεί μια λύση που μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η αιμορραγία στα αιμοφόρα αγγεία του ήπατος σας. Η συγκόλληση περιλαμβάνει την τοποθέτηση ταινιών από καουτσούκ για την παρεμπόδιση της ανεπιθύμητης ροής αίματος σε διευρυμένες φλέβες, γνωστές ως κιρσές ή κιρσοί, στο πεπτικό σας σύστημα.

  Μια άλλη ολοένα και πιο δημοφιλής θεραπεία ονομάζεται μη χειρουργική συζυγική ενδοηπατική πύλη-συστηματική διακλάδωση (TIPSS). Αυτή η θεραπεία βοηθά στον έλεγχο της οξείας αιμορραγίας. Δημιουργεί νέες οδούς για να ρέει αίμα από τη φλεβική φλέβα σε άλλα αιμοφόρα αγγεία.

  Επιπλοκές
  . Μία από τις πιο συχνές επιπλοκές που σχετίζονται με την πυλαία υπέρταση είναι η πύλη υπερτασικής γαστροπαιμίας. Η κατάσταση επηρεάζει τη βλεννογόνο του στομάχου σας και διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία.

  Τα μονοπάτια που δημιουργούνται μεταξύ των αιμοφόρων αγγείων στο TIPSS μπορούν να μπλοκαριστούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αιμορραγία. Εάν τα ηπατικά προβλήματα συνεχίσουν, θα μπορούσατε να έχετε και άλλα γνωστικά προβλήματα.

  .

  Δεν μπορείτε να αντιστρέψετε τις βλάβες που προκαλούνται από την κίρρωση, αλλά μπορείτε να αντιμετωπίσετε την πυλαία υπέρταση. Μπορεί να πάρει ένα συνδυασμό ενός υγιεινού τρόπου ζωής, φαρμάκων και παρεμβάσεων. Τα υπερηχογράφημα παρακολούθησης θα είναι απαραίτητα για την παρακολούθηση της υγείας του ήπατος σας και των αποτελεσμάτων μιας διαδικασίας TIPSS.

  Θα είναι στη διάθεσή σας να αποφύγετε το αλκοόλ και να ζήσετε μια πιο υγιεινή ζωή αν έχετε πυλαία υπέρταση. Θα χρειαστεί επίσης να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας. Αυτό ισχύει για τα φάρμακα και τα επακόλουθα ραντεβού.

  Πρόληψη
  . 49) Πιείτε αλκοόλ μέτρια, αν όχι καθόλου. Και λάβετε μέτρα για να αποφύγετε την ηπατίτιδα. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με εμβολιασμούς κατά της ηπατίτιδας και αν πρέπει να τους έχετε. Μπορεί επίσης να θέλετε να εξεταστείτε για ηπατίτιδα αν είστε σε ομάδα που κινδυνεύει.

  Η υπέρταση της πυλαίας προκαλείται από την πτώση της υγείας του ήπατος, αλλά μπορεί να αποφύγετε αυτή την προκλητική αγγειακή νόσο μέσω υγιεινών επιλογών του τρόπου ζωής.

  Ε και Α
  Ε & Α: Πύλη υπέρταση χωρίς κίρρωση.

  Ε:

  Μπορείτε να αναπτύξετε πύλη υπέρταση χωρίς κίρρωση;. :

  Είναι δυνατό, αν και σπάνιο. Η υπέρταση της πυλαίας χωρίς κίρρωση ονομάζεται ιδιοπαθής μη κυοφορητική πύλη υπέρτασης (INCPH). Υπάρχουν πέντε ευρείες κατηγορίες αιτιών του INCPH: ανοσολογικές διαταραχές, χρόνιες λοιμώξεις, έκθεση σε τοξίνες ή ορισμένα φάρμακα, γενετικές διαταραχές και προθρομβωτικές καταστάσεις. Πολλές από αυτές τις κατηγορίες μπορούν να μεταβάλουν την κανονική πήξη και να προκαλέσουν σχηματισμό μικροσκοπικών θρόμβων, οδηγώντας σε INCPH. Οι απαντήσεις αντιπροσωπεύουν τις απόψεις των ιατρικών εμπειρογνωμόνων μας. Όλο το περιεχόμενο είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρείται ιατρική συμβουλή.

  1 week ago