Back to Question Center
0

Πώς η πνευμονική ίνωση και η RA σχετίζονται;

1 answers:
 • Διάγνωση
 • .
 • Θεραπεία
 • Προοπτικές
 • . )

  Επισκόπηση

  Η πνευμονική ίνωση είναι ασθένεια που προκαλεί ουλές και βλάβη στον πνευμονικό ιστό - φαρμακειο avene. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η βλάβη προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή.

  Πολλές συνθήκες υγείας μπορούν να προκαλέσουν πνευμονική ίνωση. Ένας από αυτούς είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA) . Η ΡΑ προκαλεί φλεγμονή και πόνο που επηρεάζει τους αρθρώσεις, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει και άλλα όργανα, όπως τους πνεύμονές σας.

  Μέχρι το 40% των ατόμων με ΡΑ έχουν πνευμονική ίνωση. Στην πραγματικότητα, τα προβλήματα αναπνοής είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου σε άτομα που έχουν RA. Ωστόσο, οι ειδικοί εξακολουθούν να μην κατανοούν ακριβώς τη σχέση μεταξύ RA και πνευμονικής ίνωσης.

  Να αναφέρετε πάντα τα συμπτώματα της δυσφορίας στον γιατρό σας, ακόμα και αν τα προβλήματα αναπνοής εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Σύμφωνα με το Κέντρο Αρθρίτιδας , τα άτομα με RA συχνά υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή τα άτομα με ΡΑ είναι λιγότερο ενεργά σωματικά λόγω του πόνου των αρθρώσεων.

  Ενώ η θεραπεία για ΡΑ έχει βελτιωθεί, η θεραπεία για πνευμονική νόσο δεν έχει. Ο στόχος της θεραπείας είναι η αρχική παρέμβαση για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

  Συμπτώματα
  Αναγνωρίζοντας την πνευμονική ίνωση. 35)

  Το πιο αξιοσημείωτο σύμπτωμα της πνευμονικής ίνωσης είναι η δύσπνοια. Αλλά αυτό το σύμπτωμα δεν εμφανίζεται συχνά μέχρι να προχωρήσει η ασθένεια.

  Τα άλλα συμπτώματα της πνευμονικής ίνωσης περιλαμβάνουν:

  • έναν ξηρό, βιαστικό βήχα
  • ακούσια απώλεια βάρους
  • διεύρυνση και στρογγυλοποίηση των άκρων. τα δάκτυλα ή τα δάκτυλα των ποδιών
  • αίσθημα κόπωσης

  Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να είναι ήπια και να εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Τα προβλήματα αναπνοής βαθμιαία θα επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου.

  Σύνδεση με RA
  .

  Η αιτία της πνευμονικής ίνωσης είναι άγνωστη, αλλά η RA μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αυτό λόγω της φλεγμονής. Η έρευνα επίσης δείχνει ότι οι υψηλοί αριθμοί αντισωμάτων RA συνδέονται με την ανάπτυξη της διάμεσης πνευμονικής νόσου (ILD). Η ILD είναι η πιο κοινή ασθένεια των πνευμόνων που σχετίζεται με την RA. Είναι μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή κατάσταση που μπορεί να αναπτυχθεί σε πνευμονική ίνωση.

  Άλλοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πνευμονικής ίνωσης, όπως:

 • ένα φάρμακο που καταστρέφει τους πνεύμονες (χημειοθεραπεία, φάρμακα καρδιάς και ορισμένα αντιφλεγμονώδη φάρμακα).

  Μπορεί επίσης να αναπτύξετε πνευμονική ίνωση εάν έχετε μια ιατρική κατάσταση που βλάπτει τους πνεύμονές σας, όπως η πολυμυοσίτιδα, η σαρκοείδωση και η πνευμονία.

 • Διάγνωση
  .

  Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας, ο γιατρός σας θα ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, θα εξετάσει το ιατρικό και οικογενειακό σας ιστορικό και θα διενεργήσει φυσική εξέταση για να ακούσει την αναπνοή σας. Υπάρχουν επίσης αρκετές δοκιμές που μπορούν να κάνουν για να δουν αν έχετε πνευμονική ίνωση. Αυτές οι δοκιμές περιλαμβάνουν:

  Δοκιμές απεικόνισης : Μια ακτινογραφία θώρακος και η αξονική τομογραφία μπορούν να εμφανίσουν σημαδεμένο πνευμονικό ιστό. Ένα ηχοκαρδιογράφημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει για μη φυσιολογικές πιέσεις στην καρδιά που προκαλούνται από πνευμονική ίνωση. Δοκιμή πνευμονικής λειτουργίας Μια εξέταση σπιρομέτρησης δείχνει στον γιατρό σας την ποσότητα αέρα που μπορείτε να συγκρατήσετε στους πνεύμονές σας και τον τρόπο με τον οποίο ο αέρας ρέει μέσα και έξω από τους πνεύμονές σας.

  Παλμική οξυμετρία: Μια απλή δοκιμασία που μετρά την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα σας.

  Δοκιμή αερίων αρτηριακού αίματος: Η δοκιμή αυτή χρησιμοποιεί δείγμα του αίματός σας για τη μέτρηση των επιπέδων οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω βρογχοσκόπησης ή χειρουργικής βιοψίας. Μια βρογχοσκόπηση είναι λιγότερο επεμβατική από μια χειρουργική βιοψία, η οποία είναι μερικές φορές ο μόνος τρόπος για να πάρετε ένα αρκετά μεγάλο δείγμα ιστού.

  Δοκιμές αίματος: Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει εξετάσεις αίματος για να δει πώς λειτουργεί το ήπαρ και τα νεφρά σας. Αυτό βοηθά επίσης να αποκλείσουμε άλλες πιθανές καταστάσεις που σχετίζονται με την ασθένεια των πνευμόνων.

  Επιπλοκές
  (. 0) Επιπλοκές πνευμονικής ίνωσης

  Η διάγνωση και η θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης νωρίς είναι σημαντική λόγω των κινδύνων και των επιπλοκών. Η πνευμονική ίνωση μπορεί να προκαλέσει:

  Η συνεχής πνευμονική ίνωση μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα και λοιμώξεις των πνευμόνων.

  Θεραπεία
  Θεραπεία και διαχείριση. πνευμονική ίνωση

  Οι ουλές του πνεύμονα από πνευμονική ίνωση δεν είναι αναστρέψιμες. Η καλύτερη θεραπεία είναι η θεραπεία της υποκείμενης RA και η επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Οι επιλογές θεραπείας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας περιλαμβάνουν:

  . μεταμόσχευση πνεύμονα για να αντικαταστήσετε τους πνεύμονες και την καρδιά σας που έχουν υποστεί βλάβη με εκείνους από έναν υγιή δότη. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή και την ποιότητα ζωής σας, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι με τη μεταμόσχευση. Το σώμα σας μπορεί να απορρίψει το όργανο ή μπορεί να αναπτύξετε λοίμωξη λόγω των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Θα χρειαστεί να πάρετε αυτά τα φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής σας για να μειώσετε τον κίνδυνο απόρριψης.

  Αυτο-φροντίδα

  Εκτός από αυτές τις επιλογές θεραπείας, θα θελήσετε να κρατήσετε τους πνεύμονες σας όσο το δυνατόν πιο υγιείς. Για να επιβραδύνετε την εξέλιξη της νόσου, είναι σημαντικό να σταματήσετε το κάπνισμα και να αποφύγετε τον παθητικό καπνό ή τους ρύπους που ερεθίζουν τους πνεύμονές σας.

  Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τις ασφαλείς ασκήσεις, όπως το περπάτημα, το κολύμπι ή την ποδηλασία. Θα πρέπει να πάρετε ένα ετήσιο εμβόλιο πνευμονίας και να εμβολιάσετε τη γρίπη για να μειώσετε τον κίνδυνο λοιμώξεων. Εάν διαπιστώσετε ότι τα προβλήματα της αναπνοής επιδεινώνονται μετά από τα γεύματα, φάτε μικρότερα και συχνότερα γεύματα. Η αναπνοή είναι συχνά πιο εύκολη όταν το στομάχι σας δεν είναι γεμάτο.

  Ομάδα υποστήριξης

  Η διάγνωση της πνευμονικής ίνωσης μπορεί να φέρει αισθήματα κατάθλιψης και άγχους. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τοπικές ομάδες υποστήριξης. Η κοινή χρήση της ιστορίας σας με άτομα που καταλαβαίνουν την εμπειρία μπορεί να σας βοηθήσει. Οι ομάδες υποστήριξης είναι επίσης καλές θέσεις για να μάθουν για νέες θεραπείες ή μεθόδους αντιμετώπισης για την αντιμετώπιση του άγχους.

  Διαβάστε περισσότερα: Πού θα βρεθεί η υποστήριξη RA στο διαδίκτυο »

  . )

  Προοπτικές
  Προοπτικές για την πνευμονική ίνωση

  Οι προοπτικές και η ταχύτητα εξέλιξης για πνευμονική ίνωση και ΡΑ ποικίλλουν για κάθε άτομο. Ακόμη και με τη θεραπεία, η πνευμονική ίνωση συνεχίζει να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Το μέσο ποσοστό επιβίωσης των ατόμων με ΡΑ που αναπτύσσουν ILD είναι 2,6 έτη, σύμφωνα με μια μελέτη στην αρθρίτιδα & amp;. Ρευματισμός. Αυτό μπορεί επίσης να οφείλεται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα της ILD δεν εμφανίζονται μέχρι να προχωρήσει η ασθένεια σε σοβαρό στάδιο.

  Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η ασθένεια. Μερικοί άνθρωποι έχουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα για πολλά χρόνια και απολαμβάνουν μια σχετικά δραστήρια ζωή. Φροντίστε να ακούσετε τον γιατρό σας και να κολλήσετε με ένα σχέδιο θεραπείας.

  Θυμηθείτε να αναφέρετε τον ξηρό βήχα ή τις δυσκολίες αναπνοής στον γιατρό σας. Όσο νωρίτερα θεραπεύετε την ILD, τόσο πιο εύκολο είναι να επιβραδύνετε την εξέλιξη της νόσου.

  Κρατήστε την ανάγνωση: Η πρόβλεψη και το προσδόκιμο ζωής για πνευμονική ίνωση »

  . )

  April 13, 2018