Back to Question Center
0

Η παράξενη μαγνητική ανωμαλία αποκαλύπτει την αρχαία τεκτονική συντριβή

1 answers:

. Η ανατολική ακτή της Βόρειας Αμερικής ήταν κάποτε τόσο άγρια ​​όσο η Δύση, με μαζικά βουνά που ανέβαιναν ανάμεσα σε συγκρουόμενα τεκτονικά πιάτα, τα ηφαίστεια που έκαναν λάβα και τα γιγαντιαία λάθη που κόβουν το φλοιό.

.

. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πριν από εκατομμύρια χρόνια η ανατολική Βόρεια Αμερική ήταν μέρος της Gondwana και της Pangea, τα υπερκείμενα που σχηματίστηκαν καθώς οι τεκτονικές πλάκες της Γης συγκρούστηκαν, χωρίστηκαν και στη συνέχεια συνετρίβησαν πάλι πριν ρίξουν και παρασύρονται προς τα σημεία όπου. βρίσκεται σήμερα - dedicated server hosting canada. Αν και η ανατολική ακτή της Βόρειας Αμερικής είναι σχετικά ήσυχη τώρα, οι ενδείξεις για αυτά τα αρχαία τεκτονικά mash-ups παραμένουν θαμμένα βαθιά υπόγεια.

.

. Μια νέα ματιά σε μία από αυτές τις ενδείξεις αποκαλύπτει ότι ένα περίεργο μαγνητικό σήμα κοντά στη Φλώριδα δείχνει τη χερσόνησο κολλημένη στη φτέρνα της Βόρειας Αμερικής σαν ένα κομμάτι παλιάς ταινίας πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια περίπου, όταν χτίστηκαν τα κεντρικά και νότια βουνά της Απαλαχίας. [ Στις εικόνες: πώς η Βόρεια Αμερική μεγάλωσε ως ήπειρος ]

.

. Οι βράχοι κάτω από τη Φλώριδα δείχνουν ότι η χερσόνησος αρχικά δεν ήταν μέρος της Βόρειας Αμερικής. Αντίθετα, είναι ένα κομμάτι της Αφρικής ή της Νότιας Αμερικής, συρραμμένο στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες κοντά σε ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό που ονομάζεται μαγνητική ανωμαλία του Brunswick, λένε οι ερευνητές.

.

. Η μαγνητική ανωμαλία του Brunswick είναι ένα γεωλογικό χαρακτηριστικό που φίδια από την Αλαμπάμα σε όλη τη Γεωργία, και offshore προς Outer Banks της Βόρειας Καρολίνας. Οι ανωμαλίες στο μαγνητικό πεδίο της Γης προκαλούνται από δομές όπως οι βλάβες και από τις ποικίλες μαγνητικές εντάσεις διαφορετικών τύπων βράχων. Αυτές οι μικρές διαφορές στον μαγνητισμό βράχου μπορούν να μετρηθούν και να χαρτογραφηθούν για να βρεθούν κρυφές γεωλογικές δομές.

.

. Μεσοζωικό μαγνητικό σήμα

.

. Η νέα μελέτη στοχεύει στην επίλυση μιας μακρόχρονης συζήτησης για την προέλευση της μαγνητικής ανωμαλίας του Brunswick και αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου στόχου: την καλύτερη κατανόηση της περίπλοκης τεκτονικής ιστορίας της ανατολικής Βόρειας Αμερικής. Μια πλευρά της συζήτησης υποδηλώνει ότι η ανωμαλία σηματοδοτεί τη διάσπαση μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Αφρικής - ένα ρήγμα που δημιουργήθηκε όταν ο Pangea διαλύθηκε περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι η ανωμαλία είναι πολύ μεγαλύτερη και σηματοδοτεί την αρχική ζώνη σύγκρουσης μεταξύ των δύο τεκτονικών πλακών.

.

. Για να διευθετήσει το επιχείρημα, ο γεωφυσικός Horry Parker του Πανεπιστημίου της Γεωργίας έψαξε για αποδείξεις είτε ρήξης είτε σύγκρουσης κάτω από τη μαγνητική ανωμαλία. Ο Parker χρησιμοποίησε σεισμικά δεδομένα για να αποκαλύψει βαθιές γεωλογικές δομές, παρόμοιες με τον τρόπο που οι γιατροί χρησιμοποιούν CT σάρωση για να κοιτάξουν μέσα στο σώμα.

.

. Αποδεικνύεται ότι η μαγνητική ανωμαλία του Brunswick ευθυγραμμίζεται με αυτό που οι γεωλόγοι ονομάζουν ζώνη ράμματος, η οποία είναι μια δομή που σχηματίζεται κατά τη διάρκεια μιας αρχαίας σύγκρουσης μεταξύ δύο τεκτονικών πλακών. Η ζώνη ράμματος είναι θαμμένη περίπου 9 με 12 μίλια (15 έως 20 χιλιόμετρα) κάτω από την επιφάνεια, δήλωσε ο Parker.

.

. Με άλλα λόγια, η μαγνητική ανωμαλία είναι σύμφωνη με την πλευρά της συζήτησης υποστηρίζοντας ότι η ανωμαλία που σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια του παλαιότερου τεκτονικού γεγονότος - η σύγκρουση που σχημάτιζε το νότιο Απαλαχικό βουνό .

.

. "Δεν υπάρχουν πραγματικά ανεξάρτητες αποδείξεις για ραγισμένες δομές στο βαθύ κρούστα", δήλωσε ο Parker στον εκπληκτικό πλανήτη της Live Science.

.

. Αλλά τα σεισμικά δεδομένα βρήκαν επίσης υπολείμματα της διάσπασης του Pangea στη ρηχή κρούστα κοντά στη μαγνητική ανωμαλία, είπε ο Parker. Αυτό υποδηλώνει ότι η ηπειρωτική ράχωση μπορεί να έχει επηρεάσει διαφορετικά τον ανώτερο και κατώτερο φλοιό, αφήνοντας ενδείξεις της ζώνης σύγκρουσης άθικτες μόνο στο βαθύ κρούστα.

.

. "Είναι ένα ενδιαφέρον πρόβλημα, γιατί βλέπουμε στοιχεία τόσο στον ίδιο γενικό τομέα", είπε. "Ο γενικός μας στόχος είναι να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η ηπειρωτική σύγκρουση επηρεάστηκε από την ηπειρωτική ράχωση, οπότε το ενδιαφέρον είναι ότι ίσως ο ανώτερος και ο κατώτερος φλοιός να μην επηρεαστούν με τον ίδιο τρόπο με ρήξη."

.

. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 31 Μαρτίου στο περιοδικό GSA Today.

.

. Becky Oskin . Το αρχικό άρθρο στο Το καταπληκτικό πλανήτη της Live Science .

April 13, 2018